Mar 14, 2013

masalah hati

Aku percaya semua orang ada sifat buruk yang susah nak kikis dalam diri sendiri. Cumanya, susah nak mengaku sebab ego. Ya, EGO!

Dan sikap buruk aku ialah apabila ada orang yang terasa dia buat salah kat aku lantas meminta maaf, walaupun aku dah memaafkannya tapi aku sangat susah nak lupa apa yang dia dah buat. Aku pon tak tau virus apa dah melanda otak aku sekarang. Aku mudah terasa hati dan akan simpan benda tu. Aku tak sure la orang lain macam mana.. Sama ada forgive and forget ATAU forgive and not easily forget.. dan aku berada dalam kategori kedua.

Masalah terbesar aku apabila berada dalam kategori kedua ini ialah apabila aku akan sentiasa berhadapan atau bekerjasama dengan orang tersebut. Sebabnya once aku dah terasa hati, walaupun aku dah maafkan, hubungan aku dengan orang terbabit akan kekok. Kekok dalam erti kata yang lain aku tak mampu nak layan dia semesra dulu. Sebab apa? 

Sebab aku susah nak lupakan apa yang dia buat.

Dan keadaan sebegini banyak berlaku pada diri aku dan juga kawan-kawan yang aku rapat pada semester ini. Paling latest terjadi, semalam

Kejadian yang sangat menyakitkan hati.

Ya, dan disebabkan kejadian semalam dan sebelumnya, aku dah fed-up. Dah muak nak faham dan layan karenah orang.

Pandai bagi nasihat kat orang kononnya tolong menolong tu amalan yang baik, jangan segan2 nak mintak tolong dengan kawan, "kita kan satu keluarga, jangan sombong nak tolong orang.

Wow!! bravo ! sekarang aku mohon kau cermin balik kata-kata kau!

kalau tak mampu buat tak payah la nak suruh orang lain buat. perbetul diri sendiri agar suatu hari nanti orang tak pertikaikan apa yang kau buat.

Dan terima kasih sebab bila dah berlaku macam ni, aku tau macam mana perangai sebenar hampa
selongkang- longkang mulutaku dan kawan-kawan aku
sejahat mana pon kami, aku rasa kami belum pernah lagi tinggalkan kawan-kawan keseorangan

Lagi satu aku rasa kalau la nak bangga dengan jawatan yang ada pon, tak perlulah sampai nak pandang rendah pada kemampuan seseorang, terutamanya orang bawahan hang. tak ke mana pon hang punya pangkat tu. Lagi buat orang tak respect hang ada la. Babe, kalau hang nak orang respect kat hang, belajar la hormat orang bawahan. Bukan naik kudis pon hang nak hormat orang bawahan. Orang-orang ne jugak yang banyak berjasa kat hang.Cumanya hang tak sedar sebab terlampau obses sangat dengan jawatan.

See? macam mana susah sangat nak lupa perbuatan orang kat kita. Sebabnya, impact yang terkena itu terlalu mendalam.

Dan aku rasa memang ramai yang memendam rasa macam aku cuma tak mau mengaku. kalau tak , tak ada la naik status-status kat facebook macam-macam. KITA SAMA JA!!.

Dan untuk itu, aku berharap agar suatu hari nanti aku dapat lupakan apa yang orang buat kat aku agar aku dapat jadi seorang yang bertambah baik walaupun ramai yang tau aku ni bukanlah baik mana.Atau setidak-tidaknya hati aku tak sekeras sekarang

Moga-moga satu kebaikan yang orang buat kat aku dapat menutup sejuta keburukan yang mereka dah lakukan terhadap aku.
No comments:

Post a Comment